Historia

Uittamon lavan historia kantaa viime vuosisadan, vai pitäisikö sanoa vuosituhannen puolelle, 1930-luvulle saakka. Nykytiedon mukaan tanssilava rakennettiin vuonna 1930 ja siitä lähtien se on tarjonnut niin perinteisiä tansseja, kuin monia muita tapahtumia. Alunalkaen esiintyjäestradina toimi samankaltainen lava ja kupu, jonka voi vielä nähdä Samppalinnan ravintolan piha-alueella. Vuonna 1990 toimintaan tuli hetkeksi aikaa tauko, kun lavalla riehui tulipalo, mutta jo vuotta myöhemmin uudelleen rakennetulta lavalta kaikuivat jälleen tanssin tahdit.

Uittamolle on rakennettu viime vuosisadan puolella kaunis puurakenteinen ravintola, joka sittemmin on saanut ympärilleen ravintolaterassit. Niiltä voi nauttia kauniista merimaisemasta. Kesäksi 2015 Ravintola Uittamo Paviljonki koki mittavan uudistuksen ja tarjoaa raikkaiden juomien lisäksi nyt myös laadukkaita ruoka- ja ravintolapalveluita.

Lavalla on järjestetty vuosien saatossa monenlaisia tapahtumia, perinteisistä tansseista nuorten suosimiin festivaaleihin.

Muistoja Uittamolta menneiltä vuosilta. Klikkaa kuva isommaksi. (kuvat Kari Vilenius).
Uittamolla on kuvattu myös otos Lauri Törhösen ohjaamaan elokuvaan Vares – Pimeyden tango ja tanssittu Kesäillan Valssi -TV-tansseja.
Alla nostalginen tanssikuva vuodelta 1931. Uittamon estradina ja orkesterin suojana toimi tuolloin saman kaltainen kupu, jonka voi vielä nähdä Turun Samppalinnan ravintolan pihalla. (Kuva: Turun Toverien historiikki 1929 – 1979, Risto Taimi).

Oikealla Turun Sanomista löydetty lehti-ilmoitus, joka kertoo, että ensimmäiset Uittamon tanssit tanssittiin 1.6.1930! ”Ensimmäiset Tanssit Uittamon kansanpuistossa tänään sunnuntaina kesäkuun 1 pnä klo 15.”
Uittamon historiasta voi lukea lisää Marja Tuohimaan tutkielmasta.